Vroeger opstaan dan je kind

Zijn we gek geworden? De meeste kinderen zijn al vroeg en dan nóg eerder opstaan? Het is enorm waardevol. Lees de 5 voordelen ervan én onze eigen ervaringen.

Bijna elke ouder kan er over meepraten: kinderen worden vroeg wakker! Tot de nodige frustratie van menig ouder.

Eerder schreven we het blog 10 dingen die je van je kind kunt leren. Vroeg opstaan stond nog niet eens in dat lijstje. Terwijl het eigenlijk super slim is wat kinderen doen. Want aan vroeg opstaan, zitten behoorlijk wat voordelen. Wij gaan er in dit blog vanuit dat je nog een stapje verder gaat dan je kind. Namelijk: dat je nóg eerder opstaat. Dus terwijl je kind nog lekker in dromenland is, begin jij al aan je dag! Waarom in hemelsnaam?

5 voordelen van vroeger opstaan dan je kind

1. Vroeg opstaan zorgt voor een “peace of mind”

De stilte in de ochtend heeft iets magisch. Iedereen ligt te slapen, niet alleen in ons eigen huis, ook buiten is het nog heerlijk rustig (behalve de vogels dan;-). Het is enorm inspirerend om de enige te zijn, de tijd voor jezelf te hebben met niets of niemand om je heen en het feit dat je iets unieks doet wat bijna niemand anders doet.

Lees hier schokkende cijfers over het aantal minuten me-time dat ouders op een dag hebben. Wil jij meer tijd voor jezelf? Sta vroeg op;-)

2. Vroeg opstaan zorgt dat je “in control” bent

Doordat je de dag rustig begint, kan je alles wat komen gaat veel beter voorbereiden. Bepaal wat je die dag wilt bereiken en ervaar dat die doelen daarmee makkelijker behaald worden.
Stress zorgt er voor dat je je niet in control voelt. Omdat je je niet gelijk ‘s ochtends al hoeft te haasten, ervaar je minder stress, maakt dit je de rest van de dag relaxter en ben je daarmee meer in control.

3. Vroeg opstaan zorgt dat je beter slaapt

Sommige experts zeggen dat dit komt doordat mensen die vroeg opstaan een vast slaappatroon hebben. En dat vaste ritme zorgt er weer voor dat je beter slaapt. Anderen zeggen dat je beter slaapt omdat je aanpast aan de natuur (samen met de zon er uit en er in).
Hoe dan ook merken wij dat we dieper slapen en fitter wakker worden.

4. Vroeg opstaan geeft energie

Veel mensen ouders vinden sporten lastig. Je bent de hele dag druk met kinderen en/of werk en als de rust dan ‘s avonds in huis terugkeert, heeft menig person geen fut meer om nog te gaan sporten. Vroeg opstaan helpt je sportritme vol te houden. Wij starten de dag met hardlopen of een workout (niet altijd super intensief overigens – rek- en strekoefeningen zijn ook heel krachtig) en voelen ons daardoor de hele dag alerter en energieker. Er zijn zelfs onderzoeken die hebben aangetoond dat je cognitieve vaardigheden op de korte en lange termijn verbeteren als je in de ochtend sport.

5. Vroeg opstaan zorgt dat je dingen gedaan krijgt

Met een opgeladen batterij van een nacht slaap én een frisse blik krijg je veel meer gedaan. Vroeg in de ochtend doen wij dingen die ‘s avonds vaak moeizaam tot stand komen. Bijkomend voordeel is dat je je positiever voelt, omdat je dingen wel doet en dat gevoel zorgt er weer voor dat je tevredener door je dag heen wandelt.

 

5 AM club

Robin Sharma is de oprichter van de 5 AM club. Hij stelt

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

En met die club inspireert hij duizenden mensen om vroeg op te staan. Zo deed hij dat ook met ons. Al moeten we bekennen dat 5 uur ons (nog) ietsje te vroeg is. Wij staan tussen 5.30 en 6 uur op.

Robin Sharma noemt dat uur voor jezelf vroeg in de ochtend de holy hour. En mochten we ooit gelovig worden, dan geloven we in dit heilige uur. We hadden nooit gedacht dat we het zo bijzonder zouden vinden. De stilte van de ochtend en van het huis, het gevoel dat je iets doet wat (bijna) niemand anders doet en je ongelofelijk levend voelen op dat moment en eigenlijk de hele dag daarna. En hardlopen vroeg in de ochtend is op de één of andere manier ook prima als het vriest, regent of waait.

 

De wereld van de early birds

Best opmerkelijk is dat iedereen tegen wie we dit vertellen zegt dat het niets voor hem of haar is. Dat hij of zij dat niet kan in de ochtend, om wat voor reden dan ook. En toch willen we die die mensen aanraden om het eens 1 maand te proberen. We weten zeker dat je meer energie ervaart gedurende de hele dag. Op de één of andere manier ben je beter geladen. En reken maar dat je in goed gezelschap bent van onder meer Bill Gates, Barack en Michelle Obama, Richard Branson, Steve Jobs (toen hij nog leefde), Lady Gaga, Oprah en Tony Robbins!

De 5 am club is waarschijnlijk niets voor de echte avond/nacht mensen onder ons die verslaafd zijn aan Jinek, Pauw of Umberto Tan en na middernacht het liefst nog een blokje omgaan. Voor die mensen is het mogelijk een te grote opgave.

Voor alle anderen is het belangrijkste dat je moet doen op tijd naar bed gaan ‘s avonds en als je ‘s ochtends wakker wordt gelijk opstaan. Geen snooze, niet 30 tellen wachten, maar huppakee er uit. Je zal merken dat het daarna vanzelf gaat. Probeer het eens en en merk direct de impact op je energie en je levenslust.

Geniet van je holy hour en de wereld die je vanaf dat moment iedere dag kan ontdekken en veroveren. En voel je ook weer als je kinderen … die iedere ochtend uit hun bed springen om hun wereld te veroveren!

 

Een relaxter leven?

Omdat we weten dat veel ouders moeite hebben om alle ballen in de luchten te houden, ontwikkelden we de tijdchallenge. Dit is een GRATIS challenge, waardoor je in 22 dagen een relaxter leven ervaart zonder dingen op te zeggen die je belangrijk vindt. Niet gevreesd: we gaan je daarin niet uitdagen om om 5 uur op te staan. Al heeft dat dus wel enorme impact. Meedoen? Geef je hier op en begin gelijk!

MELD JE AAN VOOR DE CHALLENGE »